Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦6 žlica oštrog brašna

✦2 žlice Nesquika

r✦ibana korica naranče

Priprema: Mikserom izraditi snijeg od bjelanjaka postupno dodajući šećer. Smanjiti mikser na najma­nju brzinu, pa dodati jedan po jedan žumanjak, mje­šavinu brašna, Nesquika i ribane korice naranče, te kratko izmiksati. Smjesu raporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 40 x 34 cm. Peći na 180 °C, 15 minuta. Malo ohladiti, pa još topao biskvit zamotati s papirom u roladu.

Krema:

✦250 ml vrhnja za šlag

✦500 g mascarpone sira

✦50 g šećera u prahu

✦1 žličica arome vanilije

✦sok i korica 1 naranče

✦1 mljevena želatina

Priprema: Vrhnje za šlag izmiksati u šlag. Posebno izmiksati mascarpone sa šećerom u prahu, aromom vanilije, sokom i ribanom koricom od naranče. Ruč­no umiješati umućen šlag i prethodno nabubrenu želatinu pripremljenu prema uputi s pakiranja na način da se prvo umiješa 2 – 3 žlice kreme u želati­nu, pa sjedini s ostatkom kreme. Kremu premazati po ohlađenom biskvitu s kojeg je odstranjen papir i pažljivo zarolati. Ohladiti u hladnjaku preko noći, a prije posluživanja posuti šećerom u prahu i ukrasiti kriškama naranče.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakVinart Grand Tasting 2022.
Sljedeći članakLažni medenjak
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.