Biskvit:

✦7 bjelanjaka

✦70 g šećera

✦140 g mljevenog maka

Priprema: Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa postu­pno dodati šećer. Ručno umiješati špatulom mljeve­ni mak. Uliti u kalup dimenzije 40 x 25 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C oko 15 minuta.

Preljev:

✦200 ml mlijeka

Priprema: Malo ohladiti pa preliti s toplim mlijekom.

Krema:

✦7 žumanjaka

✦100 g šećera

✦100 g škrob. brašna (gustina)

✦1000 ml mlijeka

✦250 g maslaca

✦50 g šećera u prahu

Priprema: Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro izmiješati u 100 ml hladnog mlijeka do glatke smje­se bez grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kad zakuha, maknuti s vatre i pomoću pjenjače ukuhati smjesu u mlijeko. Vratiti na laganu vatru i cijelo vri­jeme miješajući kuhati dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohla­di. Omekšani maslac i šećer u prahu izmiksati pa do­dati u kremu. Kremu rasporediti na biskvit.

Dekoracija:

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Ukrasiti tučenim vrhnjem za šlag.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakBoreo cheesecake
Sljedeći članakDani smokava u gradu Krku
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.