Tijesto:

✦5 jaja

✦5 žlica šećera

✦sok i korica od 1 naranče

✦2 žlice mlijeka

✦150 g čokolade u prahu

✦150 g mljevenih lješnjaka ili oraha

Priprema: Izraditi žumanjke sa šećerom, dodati koricu ili aromu naranče, mlijeko, čo­koladu u prahu i mljevene lješnjake ili orahe. Na kraju pjenjačom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Uliti smjesu u kalup dimenzije 24 x 37 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C, 25 – 30 minuta. Biskvit malo ohla­diti i preliti sa sokom od cijeđene naranče.

Krema:

✦500 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦ribana korica od 1 naranče

✦500 g mascarpone sira

Priprema: 100 ml vrhnja za šlag ugrijati do vrenja i preliti po sjeckanoj čokoladi. Miješati dok se čokolada ne otopi i dobro ohladiti, te dodati koricu od naranče. Izraditi preostalo vrhnje u šlag, dodati mascarpone, te ohlađe­nu čokoladu i sve zajedno sjediniti. Mazati na ohlađen biskvit.

Ganache:

✦200 g čokolade za kuhanje

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Vrhnje za šlag ugrijati na laganoj vatri do vrenja i preliti po sjeckanoj čokoladi. Miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se malo ohladi i preliti po kremi. Dobro ohladiti prije posluživanja.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKokos pita s jogurtom
Sljedeći članakMinistrica na Danima hrvatskog pršuta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.