Kore:
250 g glatkog brašna
50 g mljevenog lješnjaka
1 žličica praška za pecivo
80 g masti
1 jaje
5 žlica mlijeka
3 žlice šećera
2 žlice meda
1 žličica ribane limunove korice
Čokoladna krema:
200 g bijele čokolade
150 g crne čokolade
100 g maslaca
50 ml mlijeka
200 g marcipana

Obje vrste čokolade izlomite na kockice, dodajte maslac i mlijeko, te posudu stavite na paru i miješajte dok se sve ne otopi. Ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi oko 4 sata. Za kore izmiksajte mast, jaje, šećer, limunovu koricu, med i mlijeko, pa postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevenim lješnjacima. Umijesite tijesto i odmah ga podijeliti na dva jednaka dijela. Kuglu tijesta stavite na papir za pečenje, preko nje stavite vrečicu za zamrzavanje i razvaljajte tijesto. Preko tijesta staviti neki kalup veličine oko 20 x 28 cm, te nožem odstranite višak tijesta. Tako pripremite i drugo tijesto, a od ostataka tijesta ispecite još jednu koricu koju ćete poslije samljeti i koja će poslužiti za posipanje. Pecite korice na poleđini posude i ostavite ih da se ohlade. Marcipan stavite na papir za pečenje, preko njega stavite vrečicu za zamrzavanje i razvaljajte ga na veličinu korica. Stavite prvu koricu na neku čvršću posudu na kojoj ćete je poslije i rezati. Premažite koricu slojem čokoladne kreme, zatim na kremu nanesite i razvaljani marcipan. Zagladite rukama preko marcipana, pa nanesite drugi dio čokoladne kreme (ostavite 4 – 5 žlica). Nanesite drugu koricu, zagladite rukama i odmah premažite s par žlica kreme i posipajte s izmrvljenom koricom od ostataka tijesta.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOzbiljne kocke
Sljedeći članakČarobna torta
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.