width=Biskvit:
5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
100 ml mlijeka
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g oraha
limunova korica
čep ruma
Krema:
750 ml mlijeka
4 žumanjka
1 i 1/2 vrećica pudinga od vanilije (60g)
1 žlica gustina
200 g šećera
1 vanilin šećer
1 vrečica želatine u prahu (10g)
nekolioko kapi ekstrakta vanilije
200 ml vrhnja za šlag
100 g mljevenih oraha
malo ruma
3žlice kakaa (samo u 1/3 kreme)
200 ml mlijeka za namakanje kore

Pećnicu zagrijte na 160 °C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, te napravite čvrsti snijeg i ostavite sa strane. Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro umutite mikserom, dodajte ulje i mlijeko, i ponovno izmiksajte. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo, orahe, limunovu koricu, rum, ručno promiješajte i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka i promiješajte.Smjesu ulijte u kalup, prethodno obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu na 160 °C 40-45 min. Hladno tijesto prerežite na tri dijela. Za kremu stavite kuhati 6 dcl mlijeka, sa strane promiješajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, te dodajte puding, gustin, 1.5 dcl mlijeka i rastopljenu želatinu (rastopite je u 4 žlice vode, lagano zagrijte i dodajte kremi) i sve dobro promiješajte mikserom. Potom dodajte 6 dcl provrelog mlijeka i sve zajedno vratite na laganu vatru kuhati uz stalno miješanje mikserom par minuta. Kremu ostavite da se hladi, pa u kremu dodajte nekoliko kapi arome vanilije i šlag od slatkog vrhnja. Odvojite 1/3 kreme i u to umiješajte orahe, malo ruma i kakao. Biskvit namočite s malo mlijeka, pa prvo namažite žutu kremu, poklopite biskvitom, te opet malo namočite. Zatim namažite kremu od oraha i poklopite trećim biskvitom (namočite biskvit), te cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite po želji.

Prethodni članakMarcisa
Sljedeći članakIZBOR ZA NAJBOLJU POLJOLJEKARNU U 2015. GODINI
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.