Biskvit:

✦6 jaja

✦6 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦4 žlice tople vode

✦2 žlice ulja

✦4 žlice oštrog brašna

✦2 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦3 žlice kakaa

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak, a zatim toplu vodu i ulje cijelo vrijeme miksajući. Na kraju dodati mješavinu brašna, škrobnog brašna, kakaa i praška za pecivo i još jednom kratko izmiksati. Uliti u kalup za tortu promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta. Ohladiti te prezati vo­doravno na 2 dijela.

Krema:

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦500 ml vrhnja za šlag

✦60 g bijele čokolade

✦250 mascarpone sira

✦3 žlice šećera u prahu

Priprema: Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici – pomiješati sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Bijelu čokoladu otopiti sa 100 ml vrhnja za šlag pa uliti na laganoj vatri otopljenu želatinu i dobro izmiješati. Mascar­pone izmiksati sa šećerom u prahu pa mu postupno umiješati mekši šlag od izrađenih preostalih 400 ml vrhnja za šlag. Uliti malo ohlađenu bijelu čokoladu sa želatinom i ručno izmiješati.

Glazura:

✦120 g čokolade za kuhanje

✦60 g margarina

✦3 žlice ulja

✦2 žlice vode

Priprema: Sve sastojke otopiti na pari mije­šajući. Na prvi biskvit staviti pola kreme, nju premazati glazurom od čokolade i staviti u zamrzivač na 15 minuta da se glazura stisne. Glazuru premazati s ostatkom kreme i poklo­piti drugim biskvitom.

Ganache:

✦150 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja, dodati čokoladu za kuhanje i miješati da se čokolada otopi pa preliti po torti. Staviti preko noći na hlađenje. Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakDo sada zabilježeno 29 slučajeva afričke svinjske kuge na gospodarstvima
Sljedeći članakZalogajčić s malinama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.