Tijesto:

✦30 dag glatkog brašna
✦1,5 žličica praška za pecivo
✦1 žličica sode bikarbone
✦1 žlica kakaa
✦2 žličice cimeta
✦1 žličica đumbira
✦4 jaja
✦20 dag šećera
✦27 dag ulja
✦2 žličice vanilije
✦½ kg sitno ribane mrkve
✦10 – 15 dag grubo sjeckanih oraha

Priprema: Pomiješati brašno, prašak za peci­vo, sodu, kakao, cimet i đumbir. Miksati jaja, šećer, ulje i vaniliju. Polako umiksati suhe sastojke. Umiješati mrkvu i orahe. Smjesu uliti u kalup 20 x 25 cm, obložen papirom za pečenje. Peći oko 40 – 50 minuta na 175 °C. Ohladiti i prerezati vodoravno na pola.

Krema:
✦22,5 dag bijele čokolade
✦33 dag krem sira
✦8,5 dag maslaca
✦1 žlica kiselog vrhnja

Priprema: Otopiti čokoladu na pari i osta­viti da se malo ohladi. Miksati sir, omekšali maslac sobne temperature i kiselo vrhnje. Dodati malo ohlađenu čokoladu i povezati. Prvi biskvit premazati s pola kreme, prekriti drugim biskvitom, te ostatkom kreme.

Za ukras:
✦sjeckani orasi

Priprema: Cijeli kolač posuti sjeckanim ora­sima. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakObrnuti čupavac
Sljedeći članakTretiranje sjemena čajnim kupkama prije sjetve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.