Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦200 g mljevenih oraha

✦4 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje šećera. Mljevene orahe, braš­no i prašak za pecivo sjediniti, pa dodati u snijeg i silikonskom špatulom lagano izmiješati. Smijesu rasporediti u kalup 38 x 25 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Krema:

✦10 žumanjaka

✦150 g šećera

✦2 pudinga od vanilije

✦500 ml mlijeka

✦200 g margarina

✦500 ml vrhnja za šlag

✦100 g kokosovog brašna

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Žumanjke, šećer i puding izmiješati s malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka u gustu kremu. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati omekšali mar­garin i pjenasto umutiti. Ručno umiješati čvrsto umućeno vrhnje za šlag, pa podijeliti na dva dijela. U jedan dodati kokosovo brašno, a u drugi na pari otopljenu i malo ohlađenu čokoladu.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Umutiti vrhnje za šlag i premazati kolač. Posuti mljevenim orasima.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUsvojen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu
Sljedeći članakZafrkanti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.