width=– 8 dag brašna
– 15 dag šećera
– 15 dag meda
– 20 dag suhih smokava
– 10 dag pečenih lješnjaka
– 12,5 dag blanširanih badema
– 10 dag crne čokolade
– 1 kora naranče
– 1/3 žličice muškatnog oraha
– 1/3 žličice mljevenog đumbira
– 1/3 žličice cimeta
– šećer u prahu

Postupak:

Stavite papir za pečenje na lim i lagano ga premažite maslacem. Koru oprane naranče naribajte. Smokve očistiti od petlji i isjeckajte ih. U zdjelu staviti brašno, dodajte mu muškatni oraščcić, đumbir i cimet i promiješajte sve skupa. Zatim dodajte cijele lješnjake i bademe, isjeckanu čokoladu, smokve i koru naranče i opet sve dobro promiješajte.

U manjoj tavi i na laganoj temperaturi otopiti šećer s medom. Kuhajte bez miješanja još 5 minuta pa dobiveni karamel prelijte preko pripremljene mješavine. Brzo promiješajte u par pokreta da se čokolada otopi, i što prije izlijte na pleh, pa poravnajte namaščenom žlicom.

Pecite na 150-160°C oko 30-35 minuta. Pečen kolac ostaviti da se malo ohladi, te ga zatim pospite šećerom u prahu. Kolač umotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru.

Prethodni članakMarmelada od kestena
Sljedeći članakČokoladni kolač sa đumbirom
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.