Ako tražite kolač koji spaja kremoznost sira i bogatstvo okusa oraha, ova pita je pravi izbor za vas. Prhko tijesto, sočan nadjev od oraha i lagana sirna krema čine savršenu kombinaciju koja će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce. Ono što je posebno kod ovog recepta jest slojevitost – hrskava podloga, orašasti srednji sloj i pahuljasti sir na vrhu, a sve završava s naribanim prhkim tijestom koje se topi u ustima.

Ova pita nije samo kolač za posebne prilike – ona je desert koji se pamti i traži još jedan komad. Poslužite je uz kavu ili čaj, a vjerujte, nestat će sa stola brže nego što mislite.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prhko tijesto:

✦5 žumanjaka

✦100 g šećera

✦200 g margarina

✦300 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Žumanjke, šećer i margarin izrezan na listiće izraditi vilicom pa dodati brašno i prašak za pecivo. Rukom zamijesiti tijesto i podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati u kalup dimenzije 30 x 20 cm, a drugi zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač.

Nadjev od oraha:

✦200 g mljevenih oraha

✦100 g šećera

✦3 žlice ruma

✦3 žlice mlijeka

Priprema: Pomiješati sastojke i rasporediti na tije­sto u kalupu.

Nadjev od sira:

✦700 g svježeg sira

✦200 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦2 žlice oštrog brašna

✦sok i korica limuna

✦5 bjelanjaka

Priprema: Svježi sir pomiješati sa šećerima i braš­nom, sokom i koricom od limuna. Bjelanjke izmik­sati u čvrst snijeg pa ih lagano umiješati u smjesu. Smjesu rasporediti po nadjevu od oraha, a na vrh naribati tijesto iz zamrzivača. Peći na 180 °C, 35 – 40 minuta. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode