Ako tražite kolač koji spaja kremoznost sira i bogatstvo okusa oraha, ova pita je pravi izbor za vas. Prhko tijesto, sočan nadjev od oraha i lagana sirna krema čine savršenu kombinaciju koja će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce. Ono što je posebno kod ovog recepta jest slojevitost – hrskava podloga, orašasti srednji sloj i pahuljasti sir na vrhu, a sve završava s naribanim prhkim tijestom koje se topi u ustima.
Ova pita nije samo kolač za posebne prilike – ona je desert koji se pamti i traži još jedan komad. Poslužite je uz kavu ili čaj, a vjerujte, nestat će sa stola brže nego što mislite.
Recept iz knjige Kolači za sve prigode
Prhko tijesto:
✦5 žumanjaka
✦100 g šećera
✦200 g margarina
✦300 g glatkog brašna
✦1 prašak za pecivo
Priprema: Žumanjke, šećer i margarin izrezan na listiće izraditi vilicom pa dodati brašno i prašak za pecivo. Rukom zamijesiti tijesto i podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati u kalup dimenzije 30 x 20 cm, a drugi zamotati u prozirnu foliju i staviti u zamrzivač.
Nadjev od oraha:
✦200 g mljevenih oraha
✦100 g šećera
✦3 žlice ruma
✦3 žlice mlijeka
Priprema: Pomiješati sastojke i rasporediti na tijesto u kalupu.
Nadjev od sira:
✦700 g svježeg sira
✦200 g šećera
✦2 vanilin šećera
✦2 žlice oštrog brašna
✦sok i korica limuna
✦5 bjelanjaka
Priprema: Svježi sir pomiješati sa šećerima i brašnom, sokom i koricom od limuna. Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg pa ih lagano umiješati u smjesu. Smjesu rasporediti po nadjevu od oraha, a na vrh naribati tijesto iz zamrzivača. Peći na 180 °C, 35 – 40 minuta. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Kolači za sve prigode