40 dag prhkog tijesta
brašno za posipanje
1,5 dl meda
6 dag maslaca
18 dag smeđeg šećera
par kapi ekstrakta vanilije
prstohvat soli
3 jaja
20 dag pekan oraha

Za prhko tijesto uzmite brašno, maslac i šećer i izmiješajte u smjesu koja nalikuje mrvicama kruha. Dodajte žumanjak i kratko miješajte tijesto, dodajući hladne vode ako se čini presuho. Izvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, te njime obložite kalup za pitu. Orežite rubove tijesta, a dno izbodite vilicom. Stavite u hladnjak najmanje 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto obložite papirom za pečenje, te ga napunite kuglicama za pečenje. Pecite 10 minuta, maknite kuglice i papir, pa pecite još 10 minuta ili dok tijesto ne postane blijedozlatne boje. Izvadite ga iz pećnice i smanjite temperaturu na 180 °C. U lonac ulijte med, dodajte maslac, šećer, ekstrakt vanilije i sol. Stavite na slabu vatru te miješajte dok se maslac i šećer ne otope. Sklonite s vatre i ostavite da se smjesa hladi dok ne postane mlaka. Umiješajte jedno po jedno jaje i pekan orahe te ulijte u tijesto. Pecite 40 – 50 minuta na 180° C ili dok ne počne čvrsnuti. Ako prebrzo smeđi, prekrijte folijom. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se hladi 15 – 20 minuta. Izvadite iz kalupa i poslužite toplu uz tučeno vrhnje ili mileram.

 

Recept iz knjige Medeni kolači i slastice s medom

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTeletina na slovenski
Sljedeći članakTTIP je sklizak teren za naše poljoprivrednike
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.