Podloga (oko 6-8 tortica ili manjih čaša):

✦100 g margarina

✦300 g mljevenih oreo keksa

Priprema: Otopljeni i malo ohlađeni margarin po­miješati s mljevenim keksima i utisnuti u metalne obruče za tortice promjera 6 – 7 cm obložene ace­tatnom folijom, ili u odgovarajuće čaše. Staviti u hladnjak dok se priprema krema.

Krema:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦400 g bijele čokolade

✦400 g krem sira

✦1 žličica arome vanilije

✦½ mljevene želatine

Priprema: Vrhnje i bijelu čokoladu otopiti na laga­noj vatri, pa malo ohladiti. Dodati u izmiksan krem sir s aromom vanilije. Želatinu pripremiti prema uputi na pakiranju sa 2 žlice hladne vode pa otopiti na laganoj vatri i miksajući uliti u tankom mlazu.

I još:

✦500 g jagoda

Priprema: Na podlogu uspravno poslagati prereza­ne jagode s presjekom prema van. Između jagoda, u sredinu, uliti kremu i ohladiti najmanje dva sata u hladnjaku. Ukrasiti jagodama.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakBez većih promjena otkupnih cijena kravljeg mlijeka
Sljedeći članakAbeceda računovodstva za poljoprivredne proizvođače (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.