Tijesto (za oko 14 krafni):
✦200 ml vode
✦100 ml ulja
✦prstohvat soli
✦120 g oštrog brašna
✦3 veća jaja
Priprema: Zakuhati vodu i ulje s prstohvatom soli. Maknuti s vatre i dodati brašno uz brzo miješanje kuhačom. Smjesa treba biti gusta i odvajati se od rubova posude. Ohladiti 10 – 15 minuta pa u mlako umiksati jedno po jedno jaje. Staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom te raditi ružice promjera oko 5 cm s dovoljno razmaka u limu obloženom papirom za pečenje. Peći 35 – 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 °C. Pećnicu ne otvarati prilikom pečenja.
Krema:
✦300 ml mlijeka
✦3 žumanjka
✦4 žlice šećera
✦1 burbon vanilin šećer
✦40 g oštrog brašna
✦200 ml vrhnja za šlag
Priprema: Žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno pjenjačom dobro izmiješati u malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak mlijeka uz stalno miješanje pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgusne, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. Od vrhnja izmiksati šlag te ručno umiješati u ohlađenu kremu.
Preljev:
✦200 g smrznutog šumskog voća
✦5 žlica šećera
✦150 ml vode
✦1 puding od vanilije
✦50 g maslaca
Priprema: Šumsko voće ukuhati sa šećerom (po potrebi s par žlica vode). Propasirati kroz cjedilo da se odstrane koštice. U 150 ml vode razmutiti puding i dodati u voće pa ukuhati. U vruće dodati maslac i pjenjačom umiješati pa malo ohladiti.
I još:
✦300 ml vrhnja za šlag
✦šećer u prahu
Priprema: Ohlađene košarice prerezati pa puniti s kremom, preljevom i šlagom. Ukrasiti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Kolači za sve prigode
Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Breskvice