Tijesto:
– 20 dag mliječne čokolade
– 20 dag maslaca
– 4 jaja
– 20 dag šećera
– 5 dag sušenih marelica
– 10 dag orašastih plodova
– (orah ili badem)
– 10 dag oštrog brašna
Krema:
– 16 dag čokolade za kuhanje
– ½ l mlijeka
– 6 žumanjka
– 6 žlica šećera
– 2 vanilin šećera
– 2 žlice oštrog brašna
Ganache:
– 25 dag čokolade za kuhanje
– 30 dag slatkog vrhnja
– 3 dag maslaca
Priprema tijesta: Otopiti čokoladu s maslacem na pari. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom i dodati malo ohlađenu čokoladnu smjesu te sjeckane marelice i orašasto voće. Po tome prosijati brašno, te pažljivo umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje 20 x 28 cm, te peći 30 – 40 minuta, na 170 °C. Provjeriti s čačkalicom kad je biskvit pečen. Namočiti s malo mlijeka.
Priprema kreme: Sjeckanu čokoladu uz miješanje otopiti u mlijeku. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom i vanilin šećerom, umiješati brašno, a zatim i mlijeko s čokoladom. Kuhati na laganoj vatri, ne smije kipiti, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Ohladiti uz miješanje, te premazati po ohlađenom biskvitu.
Priprema ganachea: Po sjeckanoj čokoladi preliti provrelo vrhnje. Umiješati kockice maslaca. Malo ohladiti uz miješanje. Preliti preko kreme i ostaviti par sati u hladnjaku. Ukrasiti bijelom čokoladom i poslužiti s preljevom od vanilije.
Recept iz knjige “Premium kolači – deserti i slastice”