Tijesto:
– 20 dag mliječne čokolade
– 20 dag maslaca
– 4 jaja
– 20 dag šećera
– 5 dag sušenih marelica
– 10 dag orašastih plodova
– (orah ili badem)
– 10 dag oštrog brašna

Krema:
– 16 dag čokolade za kuhanje
– ½ l mlijeka
– 6 žumanjka
– 6 žlica šećera
– 2 vanilin šećera
– 2 žlice oštrog brašna

Ganache:
– 25 dag čokolade za kuhanje
– 30 dag slatkog vrhnja
– 3 dag maslaca

Priprema tijesta: Otopiti čokoladu s maslacem na pari. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom i dodati malo ohlađenu čokoladnu smjesu te sjeckane marelice i orašasto voće. Po tome prosijati brašno, te pažljivo umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje 20 x 28 cm, te peći 30 – 40 minuta, na 170 °C. Provjeriti s čačkalicom kad je biskvit pečen. Namočiti s malo mlijeka.

Priprema kreme: Sjeckanu čokoladu uz miješanje otopiti u mlijeku. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom i vanilin šećerom, umiješati brašno, a zatim i mlijeko s čokoladom. Kuhati na laganoj vatri, ne smije kipiti, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Ohladiti uz miješanje, te premazati po ohlađenom biskvitu.

Priprema ganachea: Po sjeckanoj čokoladi preliti provrelo vrhnje. Umiješati kockice maslaca. Malo ohladiti uz miješanje. Preliti preko kreme i ostaviti par sati u hladnjaku. Ukrasiti bijelom čokoladom i poslužiti s preljevom od vanilije.

Recept iz knjige “Premium kolači – deserti i slastice”

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNutellotti
Sljedeći članakBrownie s krem sirom
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.