Donosimo recept za medenjake koji se mogu prigodno ukrasiti. Ovo je tradicionalan recept za medenjake koji se mogu jesti odmah, jer su odmah mekani, nema čekanja i stajanja u limenim kutijama.

Sastojci:

✦150 g ulja možete koristiti i neku drugu masnoću poput svinjske masti

✦150 g šećera

✦150 g meda

✦360 g mekog brašna

✦1 cijelo jaje

✦dva prstohvata sode bikarbone

✦malo cimeta ili začina za medenjake

✦po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti orahom na vrhu

Priprema:

Rešetku u pećnici stavite na najgornji položaj. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.

Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko cm između svake. Ako želite na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ako ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, a ako ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7 minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van. Nemojte ih prepeći, oni se van pećnice još malo stvrdnu. Medenjake možete i ukrasiti po želji

Napomena: Od ovih sastojaka trebali biste dobiti oko 40 većih medenjaka.

Prethodni članak12 istina i zabluda o medu
Sljedeći članakBagremov med iz Moslavine proglašen najboljim na svijetu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.