Prhko tijesto:

✦150 g margarina ili maslaca

✦100 g šećera

✦1 jaje

✦300 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Pomiješati margarin narezan na listiće, šećer i jaje, dodati brašno i prašak za pecivo, pa umi­jesiti prhko tijesto. Razvaljati ga u kalup dimenzije 40 x 30 cm.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦200 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦3 pudinga od vanilije

✦1 kantica milerama (900 g)

Priprema: U malo mlijeka razmutiti puding, pa uku­hati u ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom. Miješati cijelo vrijeme pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. U vruću kremu umiješati mileram, izmiksati i izliti na tijesto. Peći na 160 °C, 40 – 50 minuta.

I još:

✦700 – 800 g jagoda

✦2 preljeva za torte

Priprema: Na ohlađeni kolač poslagati jagode prerezane na pola. Preliti s preljevom za torte pri­premljenim prema uputi s pakiranja. Kolač dobro ohladiti.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBiostimulatori na bazi huminskih kiselina
Sljedeći članakNova generacija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.