Biskvit:

✦10 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦1 žlica ulja

✦7 žlica oštrog brašna

✦5 žlica kakaa

✦½ praška za pecivo

✦100 g prženih i mljevenih neslanih kikirikija

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ulje i na kraju ručno umi­ješati špatulom brašno pomiješano s kakaom, praš­kom za pecivo i mljevenim kikirikijem.

Krema:

✦10 žumanjaka

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦100 g čokolade za kuhanje

✦150 g mliječne Milka čokolade

✦250 g maslaca

✦200 g sjeckanih kikirikija

Priprema: Žumanjke i šećere dobro izraditi pjenja­čom i stalno miješajući kuhati na pari oko 10 minuta. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, miješati da se otopi, pa maknuti s vatre. U mlaku kremu umiksa­ti maslac sobne temperature. Dodati sjeckani kikiriki i premazati po biskvitu.

Ganache:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦100 g mliječne Milka čokolade

Priprema: Zagrijati vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa dodati obje vrste čokolade izlomljene na kockice i miješati dok se ne otope. Preliti po kolaču.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakKoji su stadiji janjenja?
Sljedeći članakKukuruzna zlevka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.