Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦100 g šećera

✦2 žumanjka

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦ribana korica 1 limuna

✦400 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Margarin, šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i koricu limuna izmiješati vilicom, dodati brašno i prašak za pecivo pa rukom sve umijesiti. 2/3 tijesta staviti u hladnjak, a ostatak u zamrzivač na pola sata, oba dijela zamotana u prozirnu foliju. Dio iz hladnja­ka razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i staviti u kalup dimenzije 32 x 22 cm.

Premaz:

✦5 – 6 žlica džema od marelice

Priprema: Premazati tijesto džemom od marelice.

Nadjev od jabuka:

✦1000 g ribanih jabuka

✦70 g šećera

✦sok 1 limuna

✦1 žličica cimeta

Priprema: Jabuke oguliti i naribati, pa dodati šećer i sok limuna. Kuhati 10 minuta, pa dodati cimet. Malo ohladiti pa staviti na tijesto.

Nadjev od kokosa:

✦4 bjelanjka

✦120 g šećera

✦3 vanilin šećera

✦150 g kokosovog brašna

Priprema: Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka uz po­stupno dodavanje šećera i vanilin šećera dok se sav šećer ne otopi. Dodati kokosovo brašno i špatulom lagano sjediniti. Staviti nadjev od jabuka i naribati drugi dio tijesta iz zamrzivača. Peći na 180 °C, 35 – 40 minuta. Ohlađeno posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakDuga od čokolade
Sljedeći članakZavršen međunarodni natječaj za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.