Tijesto:
– 65 dag brašna
– 20 dag šećera
– 2 jaja
– 40 dag margarina
– malo soli

Nadjev:
– 15 dag grožđica
– 4 žlice ruma
– 2 kg kiselkastih jabuka
– sok od limuna
– 1 puding od vanilije
– 7,5 dl slatkog vrhnja
– 1 vanilin šećer
– 12,5 dag šećera
– žumanjak za premazivanje

Priprema tijesta: Umijesiti prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja, te ostaviti sat vremena na hladnom da odstoji.

Priprema nadjeva: Grožđice oprati i namočiti u rumu. Jabuke prepoloviti, očistiti od koštica i premazati limunovim sokom. Prašak za puding izmiješati sa 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl vrhnja skuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhati prašak za puding i preliti preko jabuka.

Postupak: Polovicu tijesta razvaljati na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napuniti grožđicama i utisnuti na razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke preliti pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljati drugu polovicu tijesta i prekriti kolač, pritisnuti rubove tijesta. Peći na 200 °C sat do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači“

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMon Cheri
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.