Biskvit:

✦7 bjelanjaka

✦7 žlica šećera

✦5 žlica ulja

✦7 žlica brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera. Smanjiti mikser na naj­manju brzinu pa dodati ulje u tankom mlazu. Špatu­lom lagano umiješati mješavinu brašna i praška za pecivo. Smijesu rasporediti u kalup dimenzije 33 x 24 cm obložen papirom za pečenje i peći u zagrija­noj pećnici na 180 °C oko 15 minuta.

Žele:

✦1 kg jagoda

✦100 g šećera

✦250 m vode

✦100 g škrobnog brašna (gustina)

Priprema: Kuhati narezane jagode sa šećerom i 100 ml vode oko 5 min da malo omekšaju. Usitniti sa štapnim mikserom ili u blenderu i vratiti na vatru. Razmutiti gustin u ostatku vode i ukuhati u jagode miješajući dok se ne zgusne. Topli žele izliti na bi­skvit i staviti u hladnjak da se stegne.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦7 žumanjaka

✦100 g šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦70 g oštrog brašna

✦150 g margarina

Priprema: Žumanjke, šećer, aromu vanilije i brašno umutiti u malo mlijeka, pa ukuhati u ostatak. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladno umiksati margarin sobne temperature i premazati po želeu.

Dekoracija:

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Čvrsto izraditi vrhnje za šlag i namazati po kremi.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUpitnik o gubicima pčelinjih zajednica 2020/21
Sljedeći članakPredstavljanje projekta stipendiranja budućih mesara!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.