Sastojci (za 4 čaše):

✦5,5 dag šećera

✦korica 1 limuna

✦24 dag mascarponea

✦17 dag vrhnja za šlag

✦1 žličica arome vanilije

Priprema: Miksati šećer i limunovu koricu dok šećer ne postane vlažan. Dodati mascar­pone, tekuće vrhnje za šlag, vaniliju i smjesu šećera i limuna, te miksati, ali ne predugo da se smjesa ne stisne previše.

Umak:

✦1 čaša smrznutih borovnica

✦¼ čaše vode

✦¼ čaše šećera

✦1 žlica limunovog soka

✦1 žlica kukuruznog škroba (gustina)

✦¼ žličice arome vanilije

✦korica ½ limuna

Priprema: Pomiješati borovnice, vodu, šećer i limunov sok, te zagrijavati do vrenja. Pola­ko umiješati razvodnjeni škrob pomiješan s 2 žlice hladne vode u borovnice. Kuhati oko 5 minuta dok se ne zgusne. Po potrebi doliti još malo vode. Maknuti s vatre i polako umi­ješati aromu vanilije i koricu limuna. Ohladiti do mlakog, pa slagati desert.

Međusloj:

✦5 – 6 kom piškota

Priprema: U svaku čašu staviti malo kreme, malo izlomljenih piškota i zaliti umakom. Po­noviti postupak.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTransportni sustavi u vinogradarstvu
Sljedeći članakOPG-ima s potpomognutih područja dodatnih 10 milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.