Trokutići od marcipana

Sastojci za tijesto:
3 jaja,
12,5 dag šećera,
12,5 dag maslaca,
naribana korica 1 limete,
7,5 dag brašna,
7,5 dag gustina,
1 žlica praška za pecivo,
4 žlice likera od naranče,
30 dag marcipana,
15 dag šećera u prahu,
40 dag čokoladne glazure,
srebrne perlice za kolače

Priprema:
Pečnicu zagrijte na 200 °C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke stucite u čvrst snijeg, polako dodavajući 5 dag šečera. Izmiješajte maslac, preostali šečer, žumanjke i limetinu koricu. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo te umiješajte u smjesu od maslaca. Zatim umiješajte snijeg. Obložite kalup za tortu (promjera 24 cm) masnim papirom. Stavite dvije-tri žlice tijesta. Pecite u pečnici osam minuta dok tijesto ne poprimi svijetlosmeđu boju. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto. Ugrijte liker od naranče i prelijte po vrućem dnu biskvita. Izmiješajte marcipan i šećer u prahu. Razvaljajte na prozirnoj foliji (promjera 24 cm) te time prekrijte dno. Omotajte aluminijskom folijom i ostavite da odstoji dan-dva. Otopite čokoladni preljev u posudi koju ste stavili u vruću vodu. Kolač izrežite na trokutiće, prelijte čokoladom i posipajte perlicama.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.