Biskvit:

✦190 g margarina

✦2 žlice kakaa

✦150 g šećera

✦6 žlica vode

✦3 jaja

✦190 g oštrog brašna

✦1,5 žličica praška za pecivo

Priprema: Otopiti margarin, kakao, šećer i vodu. Maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Dodati žu­manjke, brašno sa praškom za pecivo, pa izmiksati. Ručno dodati posebno izmiksane bjelanjke s prsto­hvatom soli. Staviti u kalup dimenzije 32 x 22 cm namazan margarinom i posut brašnom.

Nadjev:

✦500 g čvrstog jogurta

✦200 g kiselog vrhnja

✦3 žlice škrob. brašna (gustina)

✦1 žlica oštrog brašna

✦3 žlice šećera + 2 vanilin šećera

✦2 jaja

Priprema: Izmiksati jogurt, kiselo vrhnje, škrobno brašno, brašno, šećer, vanilin šećer i jaja u smjesu bez grudica. Žlicu po žlicu kreme stavljati na smjesu od biskvita. Peći u pećnici na 170 °C, oko 60 minuta.

Krema:

✦350 ml vrhnja za šlag

✦150 g mliječne čokolade

Priprema: Otopiti mliječnu čokoladu i ostaviti da se malo ohladi. Umutiti vrhnje za šlag do pola, dodati čokoladu pa izmiksati do kraja u čvrstu kremu. Pre­mazati po ohlađenom kolaču i dobro ohladiti.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZasadi stablo, ne budi panj – stvorimo zajedno zeleniju Hrvatsku!
Sljedeći članakFerrero fantazija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.