Sastojci (za puni lim od pećnice):

✦300 g glatkog brašna

✦100 g mljevenih oraha

✦50 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦150 g maslaca

✦2 – 3 žlice mlijeka

Za valjanje:

✦100 g šećera u prahu

✦1 vanilin šećer

Priprema:

Zamijesiti tijesto od brašna, mljevenih oraha, šećera, vanilin šećera, maslaca sobne temperature i mlijeka. Podijeliti tijesto na 4 dijela, pa od svakog rukama oblikovati valjčiće debljine olovke, izrezati na dijelove oko 6 cm, te oblikovati roščiće.

Lim od pećnice obložiti papirom za peče­nje, slagati roščiće i peći u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 170 °C, 15 – 20 minuta. Još tople roščiće uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vani­lin šećerom i slagati u limenu kutiju.

Recept iz knjige Kolači čarolija užitaka

Prethodni članakSipana pita od jabuka
Sljedeći članakU jednom dahu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.