Prhko tijesto:
– 200 g brašna
– 30 g šećera u prahu
– 150 g maslaca
– 30 ml vrhnja za šlag
– 1 žlica ekstrakta vanilije
Krema:
– 360 ml mlijeka
– 1 jaje
– 3 žlice gustina
– 2 žlice šećera
– 40 g maslaca
– 1 žlica ekstrakta vanilije
– 250 g bresaka odrezanih na kriške
– 1/2 vrećice limun šećera
Žele:
– 250 g bresaka odrezanih na kriške
– 100 ml soka od breskve ili marelice
– 1 žlica šećera
– 3 žlice gustina
– 1 žličica ruma
– 170 ml šlaga za dekoraciju
Prhko tijesto:
U veću posudu stavite brašno, maslac narezan na listiće, vrhnje za šlag, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i miksajte da se brašno, maslac i svi sastojci sjedine. Tijesto zamijesite i utisnite u kalup, izravnajte pomoću čaše, izbodite vilicom i stavite u zamrzivač na 20 minuta. Dimenzije kalupa 29 x 26 x 4. Nakon 20 min. izvadite tijesto i stavite pećci na 170 ºC oko 25 minuta. Nakon što je tijesto gotovo ostavite hladiti u kalupu.
Krema:
U jednu posudu izmiješajte mlijeko, jaja, gustin i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Ulijte u lonac i dodajte šećer, limun šećer i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se maslac ne otopi. Dobivenu kremu izlijte u kalup. Breskvama ogulite koru i narežite na kriške debljine 1 cm. Začinite ih s limun šećerom i ostavite na kratko dok ne upiju šećer. Breskve pripremite malo prije kuhanja kreme. U dobivenu kremu odmah utisnite kriške bresaka i stavite na hla đenje. Kad se krema stisne pripremite žele od bresaka.
Žele:
U blender stavite kriške oguljenih bresaka i dodajte 100 ml soka i usitnite. Preselite u lonac na vatru, dodajte šećer i limun šećer. Oduzmite 100 ml soka i razradite gustin. Ulijte u lonac i kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte rum. Prelijte po kremi. Ostavite da se dobro stisne. Kad se kreme dobro stisnula, izvadite kolač iz kalupa i ukrasite šlagom i kriškama breskvi.