Prhko tijesto:
– 200 g brašna
– 30 g šećera u prahu
– 150 g maslaca
– 30 ml vrhnja za šlag
– 1 žlica ekstrakta vanilije

Krema:
– 360 ml mlijeka
– 1 jaje
– 3 žlice gustina
– 2 žlice šećera
– 40 g maslaca
– 1 žlica ekstrakta vanilije
– 250 g bresaka odrezanih na kriške
– 1/2 vrećice limun šećera

Žele:
– 250 g bresaka odrezanih na kriške
– 100 ml soka od breskve ili marelice
– 1 žlica šećera
– 3 žlice gustina
– 1 žličica ruma
– 170 ml šlaga za dekoraciju

Prhko tijesto:
U veću posudu stavite brašno, maslac narezan na listiće, vrhnje za šlag, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i miksajte da se brašno, maslac i svi sastojci sjedine. Tijesto zamijesite i utisnite u kalup, izravnajte pomoću čaše, izbodite vilicom i stavite u zamrzivač na 20 minuta. Dimenzije kalupa 29 x 26 x 4. Nakon 20 min. izvadite tijesto i stavite pećci na 170 ºC oko 25 minuta. Nakon što je tijesto gotovo ostavite hladiti u kalupu.

Krema:
U jednu posudu izmiješajte mlijeko, jaja, gustin i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Ulijte u lonac i dodajte šećer, limun šećer i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte maslac i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se maslac ne otopi. Dobivenu kremu izlijte u kalup. Breskvama ogulite koru i narežite na kriške debljine 1 cm. Začinite ih s limun šećerom i ostavite na kratko dok ne upiju šećer. Breskve pripremite malo prije kuhanja kreme. U dobivenu kremu odmah utisnite kriške bresaka i stavite na hla đenje. Kad se krema stisne pripremite žele od bresaka.

Žele:
U blender stavite kriške oguljenih bresaka i dodajte 100 ml soka i usitnite. Preselite u lonac na vatru, dodajte šećer i limun šećer. Oduzmite 100 ml soka i razradite gustin. Ulijte u lonac i kuhajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte rum. Prelijte po kremi. Ostavite da se dobro stisne. Kad se kreme dobro stisnula, izvadite kolač iz kalupa i ukrasite šlagom i kriškama breskvi.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNutella lađice
Sljedeći članakBakin kolač
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.