Koji radni strojevi, i koja vozila mogu koristiti plavi dizel kao pogonsko gorivo, i da li moraju biti registrirani na opg?
Prava na korištenje plavog dizela kao pogonskog goriva regulirano je odredbom članka 92. Zakona o trošarinama (NN 22/13., 32/13., 81/13.) i Pravilnikom o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi (NN 156/13.). Pravilnikom o primjeni Zakona o trošarinama, što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi, omogućeno je pravo korištenja plavog dizela za namjene u poljoprivredi i to za one korisnike koji su u prethodnoj ili tekućoj godini pravovremeno podnijeli zahtjev za izravnu potporu sukladno Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. Naime, korisnici mogu ostvariti pravo na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom temeljem prijavljenih površina i/ili grla stoke u zahtjevu za izravnu potporu ili temeljem odabira paušalnog izračuna prava, s time da se obračun odobrenih količina plinskog ulja obojanog plavom bojom za svaku godinu obavlja na temelju načina obračuna prava koje je poljoprivredno gospodarstvo koristilo u prethodnoj godini. Međutim, što se tiče kategorije korisnika, plinsko ulje obojano plavom bojom korisnici prava za namjene u poljoprivredi mogu koristiti samo za pogon poljoprivrednih strojeva i registriranih vozila za prijevoz pčela, s time da ne mogu odobreno, a neiskorišteno pravo na potrošnju plinskog ulja iz tekuće kalendarske godine prenijeti niti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini. Također, navedene su kategorije korisnika prava koji su preuzeli karticu goriva dužni prije kupovine plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribarstvu, ribogojstvu i akvakulturi, prodavatelju predočiti:
1. karticu goriva,
2. identifikacijsku ispravu korisnika prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom propisanu posebnim propisima koja obuhvaća:
– iskaznicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, ili
– rješenje o upisu u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ili
– povlasticu za ribolov, ili
– povlasticu za uzgoj, ili
– povlasticu za akvakulturu.
Također, napominjemo da je Ministarstvo poljoprivrede putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelilo nove kvote za 2015. godinu poljoprivrednicima – korisnicima plavog dizel, s time da temeljem jedinstvenih zahtjeva za 2014. godinu, kvota za plavi dizel za 2015. godinu iznosi 158.991.225,50 litara, a dodijeljena je za 80.661 poljoprivredno gospodarstvo.

Alan VAJDA, mag.iur.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 397
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 398
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.