Zaoravanje slame i kukuruzovine nakon berbe u tlo, koje su dobre, a koje loše strane i učinci takve radnje?
Unošenjem žetvenih ostataka u tlo se vraća organska tvar i dio biljnih hraniva. Pozitivni učinci unošenja slame i žetvenih ostataka kukuruza u tlo su: popravljanje vodozračnih odnosa u tlu (u lakim tlima organska tvar povećava kapacitet tla za vodu, a u težim tlima kapacitet tla za zrak); dostupan izvor energije za aktivnost mikroorganizama; povoljno utječe na stabilizaciju strukture tla, poboljšava infiltraciju. Razgradnja žetvenih ostataka ovisi o samom tlu i dubini unošenja biljnih ostataka u tlo te usitnjenosti žetvenih ostataka. U zbijenim tlima uneseni biljni ostaci trunu i pljesnive (nema zraka za njihovu razgradnju).
Ako se žetveni ostaci unose u suviše vlažno tlo, procesi razgradnje su usporeni. Stoga ih je potrebno plitkom obradom unijeti u tlo, a oranje obaviti pri optimalnoj vlažnosti tla. Loša strana unošenja biljnih ostataka je pojava „dušične depresije“. Pri razgradnji slame i kukuruzovine mikroorganizmi troše dušik iz tla. Ako ga u tlu nema dovoljno, razlaganje organske tvari je usporeno ili može biti potpuno zaustavljeno. Zato se u praksi preporuča prije zaoravanja biljnih ostataka primijeniti dušična gnojiva iz mineralnog ili organskog gnojiva (npr. tekući stajski gnoj) u količini 6-8 kg dušika po toni žetvenih ostataka. Količine potrebnih dušičnih gnojiva ovise o vrsti usjeva koji se planira sijati kao i o vremenu sjetve. Razgradnja žetvenih ostataka sporija je na kiselim tlima. Dodavanjem vapnenih materijala procesi se mogu ubrzati.
Dubina zaoravanja ovisi o količini organske mase koja se treba zaorati. Slama i slični biljni ostaci mogu se kvalitetno unijeti u tlo na 15-20 cm dubine, a za zaoravanje kukuruzovine zbog veće i žilave mase, potrebna je veća dubina oranja, najčešće 25-30 cm. Za zaoravanje kukuruzovine koriste se plugovi visokog klirensa i s većim razmakom između plužnih tijela da ne bi došlo do „gušenja pluga“ pri oranju. Osim svega navedenog, ostaci kukuruzne stabljike trebaju se kvalitetno i na vrijeme zaorati da bi se prekinuo životni ciklus kukuruznog moljca.