Čula sam da je čaj od bijelog gloga jako dobar za nesanicu. Možete li mi pojasniti kako ga pripremiti i konzumirati?

ODGOVOR

Plod bijelog gloga je bogat vitaminom C, provitaminom A, limunskom i vinskom kiselinom, šećerima i pektinom zbog čega je pogodan za pripravljanje pekmeza, marmelade i džemova. No, za čaj se koriste cvjetovi i listovi pojedinačno ili pomiješani u jednakim dijelovima s plodovima. Za čaj se uzima jedna čajna žličica mješavine i prelije se u šalici vrućom vodom. Ostavi se 10 do 15 minuta i zatim procijedi. Po želji se može zasladiti medom. Preporučuju se dvije do tri šalice na dan. Čaj od gloga se tradicionalno upotrebljava za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost. Kao i kod svih pripravaka, nakon nekoliko tjedana, dobro je napraviti manju pauzu te nastaviti uzimati ako se osjećate dobro.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakArmaturna mreža za peradnjak
Sljedeći članakGdje saditi lempriku?
Renata Dragović, mag.ing.agr.
Posjeduje višegodišnje iskustvo u ekološkoj poljoprivredi, upravljanje kvalitetom, EU standardi, certifikacija i kontrola ekoloških proizvođača. Završila je Poljoprivredni fakultet, prije toga Gimnaziju „Braća Ribar“, smjer biologija, kemija, fizika. Živi i radi u Osijeku. Tijekom karijere radila je više vrsta poslova; marketing, tehnolog, savjetnica za ekološku poljoprivredu, voditeljica Službe za certifikaciju u nadzornim tijelima, kontrolorka ekološke proizvodnje i upravitelj kvalitetom. Radi na EU projektima. Radi u novinarstvu i piše kao vanjski suradnik. Poklonik je zdravog načina življenja. Volontira u Udruzi žena „Plodovi Panonije“.