Paprena metvica ili menta bere se (ili na većim površinama kosi) po lijepom i sunčanom vremenu, na visini od 5-10 cm od zemlje. Berba se obavlja kad je masa listova najveća, neposredno prije cvatnje, obično dva puta godišnje. Ako se zalijeva bere se i do četiri puta godišnje. Nakon branja vršni dio i listovi odvajaju se od peteljke i suše na suhom i zračnom mjestu, zaštićenom od izravnog sunčevog svjetla, ili u sušarama na temperaturi od 35-40°C.

Dobro osušen list ima sačuvanu prirodnu boju i karakterističan, ugodan miris. Za jedan kilogram suhog lista potrebno je oko 5 kg svježeg. Listovi se čuvaju u višeslojnim papirnatim vrećama, ili u kućanstvu u zatvorenim staklenkama, na suhom i tamnom mjestu. Koriste se za pripremu osvježavajućih i ljekovitih čajeva ili kao začin. Svježi listovi mogu se cijeli ili narezani, zaledili u posudicama za led i koristiti za dekoraciju jela i pića.

Foto: pixabay.com

Prethodni članakSušenje marelica
Sljedeći članakKako sušiti latice ruže?
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.