Ruže za sušenje beru se po suhom i sunčanom vremenu, oko podneva. Cvjetne glavice trebaju biti srednje otvorene, niti pupoljci, niti preotvorene. Pri branju se uvijek koriste škare kako se ne bi oštetila stabljika. Ruže se zavežu koncem ili gumicom i ovjese naopačke. Ukoliko ih želite koristiti pojedinačno prije sušenja treba ih nabosti na cvjećarsku žicu. Sušenje se provodi podalje od izravnog sunca (npr. dobro provjetravana garaža) kako bi zadržale što prirodniju boju. Nakon sušenja dobro ih je poprskati lakom za kosu kako bi se dodatno zaštitile. Latice ruža mogu se sušili i posebno. Tanak sloj latica stavi se na bijeli papir i suši 1-2 tjedna u suhoj i toploj prostoriji. Povremeno ih protresite.

Osušene latice poprskane s eteričnim uljem i uz dodatak mirisnih začina, koriste se za izradu potpurija. Mješavina se stavlja u dekorativne posude da zamiriši prostoriju, ili u platnenim vrećicama u ormare da nam namiriši odjeću. U narodnoj medicini latice ruža uzgajanih na ekološki način, koriste se za izradu ljekovitih pripravaka. Suhe latice čuvaju se u tamnim, dobro zatvorenim staklenim posudama. Za pripremu čaja, čajna žlica ružinih latica prelije se s 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi stajati 10 minuta. Procijeđen čaj lagano se zasladi medom i pije pola sata prije jela. Koristi se za čišćenje krvi, jačanje srca, bolji rad jetre i žuči, kod reumatskih tegoba, za oporavak crijevne flore nakon prekomjernog korištenja antibiotika itd. Od latica se priprema i sirup, liker, vino, a koriste se i za izradu kupki, vodica i tonika za njegu lica.

Foto: hippopx.com

Prethodni članakKad i kako se bere menta?
Sljedeći članakPoklopci za inoks bačve
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.