Danas se u vinarstvu koriste dva tipa poklopaca kod inoks bačvi manjih kapaciteta. To su plutajući s vazelinskim uljem i poklopac sa zračnicom. Plutajući poklopci su najčešće u uporabi i kao zaštitni sloj od oksidacija koristi se vazelinsko ulje. Njihova je prednost to što su jeftiniji, sigurniji u zaštiti vina i vino se iz bačve može uvijek istakati bez prethodnog oslobađanja poklopca. Nedostatak je to što može doći do miješanja vina i ulja pri nepažnji u pretocima. Također, teže je pranje bačve i poklopca zbog ostatka ulja, i potrebna je veća pažnja pri radu. Poklopci sa zračnicom služe također za zaštitu vina od oksidacija.

Međutim, kao sloj između poklopca i stjenke inoks bačve je gumena zračnica. Ona je navučena na obod poklopca i spojena na zračnu pumpu (kao guma na biciklu). Rukom se napumpa do potrebnog pritiska koji je označen na barometru na pumpi. Kada želimo ukloniti poklopac, jednostavno ispustimo zrak ventilom na pumpi. Prednost ovakvih poklopaca je ta što su vrlo praktični za rukovanje, nema ulja pa ne može doći do miješanja s vinom, lako se peru. Nedostatak je viša cijena, potrebna je česta kontrola pritiska u zračnicama (često znaju puštati na spojnim mjestima), uvijek moramo ispustiti zrak iz zračnica prije nego li istačemo vino iz bačve.

Prethodni članakKako sušiti latice ruže?
Sljedeći članakKamere za praćenje fenofaza u biljnoj proizvodnji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.