Trenutno imam u vlasništvu parcelu oko 7000 m2. Prošle godine na toj parceli nalazila se zob, a pretprošle hren. Sada je u stanju mirovanja, a u 12. mjesecu se obavilo duboko oranje. U budućnosti želio bih da cijela parcela bude travnjak budući da imam konje te me zanima sljedeće: koju vrstu trave da stavim na parcelu kako se travnjak ne bi brzo prorijedio s obzirom na konje, koje vrijeme je optimalno za sadnju (planiram sadit travu ove godine) i koju količinu gnojiva bi trebao aplicirati kako bi travnjak duže trajao?

Na navedenu površinu preporučam vam posijati smjesu koja se sastoji od nekoliko vrsta trava i bijele djeteline. Najpogodnija travna vrsta za napasivanje je engleski ljulj, pa slijede mačji repak, livadna vlasulja i livadna vlasnjača, a od djetelinskih vrsta – bijela djetelina. O teksturi tla i vodo-zračnim odnosima u tlu ovisit će i sastav odabrane smjese koju valja posijati.  Ako se parcela nalazi na vlažnom staništu preporučam smjesu koja se sastoji od: engleskog ljulja (15 kg/ha), vlasulje trstikaste (10 kg/ha), vlasnjače livadne (5 kg/ha) i bijele djeteline (2 kg/ha). Ako je parcela na suhom staništu može se sijati smjesa koja se sastoji od: vlasulje trstikaste  (15 kg /ha), vlasnjače livadne (15 kg/ha) i bijele djeteline (2 kg/ha) ili smjesa koja se sastoji od: klupčaste oštrice (9 kg/ha), vlasnjače livadne (10 kg/ha), vlasulje trstikaste (10 kg/ha) i bijele djeteline (2 kg/ha). Budući da je površina parcele koju planirate zasijati 0,7 ha možete odabrati jednu od gotovih smjesa koje se nalaze na tržištu, a norma sjetve ovisi o sastavu smjese. Minimalno je potrebno posijati 35 kg/ha. Sjetva se može obaviti u proljetnom (tijekom mjeseca ožujka) ili ljetno-jesenskom roku (između 20. kolovoza i 5. rujna). Točna preporuka za gnojidbu temelji se na rezultatima provedene kemijske analize tla. Pretpostavljam da ona nije provedena pa ovdje navodim preporuku za tlo srednje opskrbljeno hranivima. Budući da je na parceli jesenas obavljeno oranje (pretpostavljam da niste proveli osnovnu gnojidbu), obavezno je potrebno obaviti gnojidbu prilikom predsjetvene pripreme tla. Potrebne količine hraniva pri zasnivanju travnjaka iznose 80-120 kg/ha fosfora i barem 200 kg/ha kalija koje treba unijeti u predsjetvenoj pripremi tla. Količina dušika je 80-120 kg/ha, s time da se polovica količine dušičnog gnojiva primjenjuje također prilikom predsjetvene pripreme, a ostatak nakon nicanja travnjaka kao prihrana. Prilikom prihrane potrebno je voditi računa o vlazi tla i zraka, stanju travnjaka i o napasivanju. Navedene količine potrebnih hraniva postići ćete primjenom kompleksnog N-P-K gnojiva s većim udjelima fosfora i kalija (npr. formulacija: 7-20-30 ili slično) prilikom predsjetvene pripreme u količini 450 kg/ha. Da biste jednom zasijani travnjak mogli dulje koristiti, potrebno je voditi računa o broju životinja na površini (ne preveliko opterećenje) i redovitom održavanju travnjaka.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstalo pitanje br. 160
Sljedeći članakVinogradarstvo pitanje br. 113
Avatar
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.