Planiram posaditi živicu s različitim vrstama, pa molim za savjet na što trebam paziti kod sadnje živice?

ODGOVOR

Za sadnju na predviđeno mjesto, tlo je potrebno dobro pripremiti, tako da se tlo oslobodi od korova, posebno onih koji brzo rastu. Kao predkultura su dobre biljke za zelenu gnojidbu s dubokim korijenjem. Nakon sadnje, tlo između niskog grmlja pažljivo prekrijemo lišćem ili malčem od kore. Među novoposađenom živicom od grmlja možemo posaditi i niske trajnice koje podnose blagu sjenu, kao što su plućnjak, jetrenka, mirisna lazarkinja, ljubice i mnoge druge trajnice.

Uz rubove živica možete posaditi i nekoliko lukovičastih biljaka: anemone, samonikli šafran, drijemovac. Živice koje se orezuju zahtijevaju malo prostora, jer se uvijek orezuju na određenu širinu. Osim toga, za ovu vrstu živice postoje zimzelene biljke koje i ljeti i zimi jednakomjerno daju zaštitu od neželjenih pogleda, buke i prašine. Za oblikovanu se živicu mladi grmovi posade bliže nego kod slobodnorastućih živica. Umjesto pojedinačnih rupa za sadnju, najbolje je pomoću konopca (špage) iskopati jarak. On mora biti tako širok i dubok da se korijenje može slobodno širiti.

Najbolje vrijeme za sadnju listopadnih biljaka je od listopada do studenog i od ožujka do travnja. Zimzelene biljke moraju se posaditi od kolovoza do rujna kako bi se prije zime dobro zakorijenile. Listopadne biljke, npr. grab ili glog orezuju se dva puta i to tijekom ljeta u lipnju. Drugo orezivanje je u kasnu zimu ili rano u proljeće, ali uz dobru njegu i zdrav rast dovoljno je često i jedno orezivanje. Zimzelene crnogorične živice orezuju se u srpnju. Kod ovih živica koje ne rastu tako brzo dovoljno je ponekad i jedno orezivanje godišnje. Ovaj živi oblik zaštitnog zida ili zelene granice u svakom su slučaju prirodniji od betonskog zida. Također štite od buke automobila i ispušnih plinova.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakGdje nabaviti sjeme kupusa?
Sljedeći članakCijepljenje masline „pod koru“
Avatar
Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. Vanjska je suradnica za ljekovito bilje i aromaterapiju u tvrtki TISA-art i Aromaterapija. 2000. godine diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a 2002. završila za aromaterapeuta u prvom hrvatskom učilištu za aromaterapiju „AROMAVITA“ gdje je prakticirala aromaterapiju s klijentima. Po završetku obrazovanja i prakse bila je predavač iz nastavnog predmeta „Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“ u programu „Aromaterapeut-specijalist“. Od 2011. – 2013. godine u ustanovi za obrazovanje odraslih „GALBANUM“ voditelj je programa Uzgoj i prerada ljekovitog bilja“. Također je održavala stručna predavanja po knjižnicama grada Zagreba o aromaterapiji i fitoterapiji te pisala za ADIVA PLUS časopis o eteričnim uljima i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje.