Dosta se piše o cijepljenju voćaka, a imam nekoliko maslina u okolici Zadra i dosta su rodne. Na koji način bi bilo najbolje da ih cijepim?

ODGOVOR

Postupak cijepljenja masline „pod koru“ ponešto se razlikuje od postupka koji vrijedi za ostale voćke. Plemke za cijepljenje treba ubrati neposredno prije cijepljenja, a najbolje su plemke jaki jednogodišnji izbojci debljine 8-10 mm, a ako ih nema dobri su i dvogodišnji iste debljine. Na plemkama odmah treba odrezati plojke listova kako se ne bi isušile, a do cijepljenja ih treba držati na sjenovitom mjestu umotane u vlažnu i čistu krpu.

Najbolje vrijeme za cijepljenje masline ovim načinom jest od kraja travnja do početka svibnja. Nakon obavljenog cijepljenja plemke treba prekriti prozirnom polietlienskom vrećicom na kojoj se izbuši nekoliko rupa, a dno se priveže za podlogu kako bi se održala vlažnost. Za dva do tri tjedna vrećica se može skinuti. Precijepljena stabla treba dobro zalijevati i uklanjati sve mladice koje ne izbijaju iz plemki.

Prethodni članakPravilna sadnja živice
Sljedeći članakŠto je održiva uporaba pesticida? (2)
prof. dr. sc. Tomislav Jemrić
Rođen je 1971. godine u Zagrebu. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine. Magristrirao je 2000. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranio 2004. godine. Od 1995. godine radi na Zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta. Rođen je 11. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine na VVV smjeru. Magristrirao je 2000. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju je obranio 2004. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine radi na Zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta. U znanstveno-nastavno zvanje mlađeg asistenta izabran je 1995. godine, u zvanje asistenta 2000. godine, u zvanje višeg asistenta 2004. godine, u zvanje 2005. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2009. godine, a redoviti je profesor od 2013. godine. Voditelj je preko 80 diplomskih ili završnih radova i jedne doktorske disertacije. Bio je mentor 1 studentskog rada koji je dobio dekanovu nagradu. Znanstveno se usavršavao u Izraelu kao korisnik stipendije Izraelske vlade. Član je jednog međunarodnog i jednog domaćeg znanstvenog društva. Autor je 9 knjiga i priručnika, od toga dva znanstvena priručnika i dvije međunarodne monografije. Član je uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Scientia Horticulturae citiranog u skupini A1 časopisa i član uredništva časopisa Agriculturae Conspectus Scientificus (Poljoprivredna znanstvena smotra). Dobitnik je priznanja časopisa Scientia Horticulturae za izvrsnost u recenziranju znanstvenih radova. Sudjelovao je na četrdesetak stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu te objavio više od 50 znanstvenih i stručnih radova. Voditelj je jednog nacionalnog znanstvenog projekta, a do sada je surađivao na pet nacionalnih znanstvenih projekata. Bio je voditelj jednog VIP projekta i jednog tehnologijskog projekta i suradnik na jednom VIP i jednom tehnologijskom projektu. Također je bio nacionalni koordinator na jednom međunarodnom SEEDNet projektu, voditelj radne skupine na jednom TEMPUS projektu i suradnik na jednom međunarodnom COST projektu. Trenutačno je koordinator međunarodnog LIFE+ projekta „Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production“ vrijednog preko 1.8 milijuna €.