Oduvijek sam slušao o rakiji s medom, medovači. Kako se ustvari dobiva?


Sastojci:

  • 0,5 kg najboljeg aromatičnog meda (od lipe ili akacije),
  • 0,7 l 38-42%-tne lozovače (ili 0,4 l vinske žeste),
  • 0,1 l prokuhane ili destilirane vode,
  • 0,15 l suhoga bijelog vina,
  • 1 limun
  • prstohvat korijandera.

Med ulijte u veći lonac, uz miješanje umjereno zagrijte da postane tekuć. Odmaknite s plina ili ploče. Ako je dovoljno tekuć, neprestano miješajući dodavajte lozovaču, prokuhanu vodu, bijelo vino, naribanu limunovu koricu i usitnjeni korijander. Mješavinu ulijte u boce do vrha, dobro zatvorite. Nakon 2 mjeseca stajanja rakiju profiltrirajte i ulijte u čiste boce.

Što dulje stoji – to je bolja! Kod rakije pripravljene na opisani način najvažniji je okus meda. Med od borovih cvjetova nije dobar jer rakiji daje gorak okus. Kod duljeg stajanja rakija se postupno bistri, ali dio sadržaja koji daje mutnoću ostaje vezan na med u rakiji čak i poslije filtriranja.

Miroslav Banić, dipl. ing.

Prethodni članakKoliko su preslice štetne za stoku?
Sljedeći članakPomoć za štete od elementarnih nepogoda
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.