U dvorištu uzgajam kokoši zbog jaja i mesa za vlastitu potrošnju. Pijetao i poneka kokoš izgubile su glas i nešto im se čuje u grlu. Pijevac pokušava kukurikati, ali nema glasa. Napominjem da je bilo kišno, a kokoši su stalno čeprkale po stajačoj vodi u dvorištu. Veterinar mi je preporučio DEHELMAN 10 %, u hranu. Ja sam prema uputstvu uz proizvod ponudila kokošima prah i u vodi. na deklaraciji ne piše koliko dugo tretirati perad, ali nakon tri dana, ja ne vidim poboljšanje. Nakon tretmana mogu li koristiti jaja i kada?
Dehelman 10 % (Krka) koristi se u liječenju parazitarnih invazija peradi, a primjenjuje se u vodi za piće u količini od 0.2 grama po kilogramu tjelesne mase kokice. To znači da je za liječenje prosječne kokice teške oko 2 kilograma potrebno 0.4 grama Dehelmana dnevno, te je za liječenje 10 kokica potrebno oko 5 grama praška, odnosno jedna ravno punjena čajna žličica lijeka koji se otopi u vodi za piće. Kako bi se osiguralo da će perad tu vodu i popiti pametno je kokice prije liječenja izžedniti tako da ih ostavimo bez vode tijekom noći, a u jutro im damo 1/3 dnevne količine vode u kojoj je otopljen lijek. Liječenje je jednokratno, što znači da traje jedan dan. Meso liječenih životinja nije za ljudsku prehranu tri dana po prestanku liječenja, a lijek se ne smije koristiti za liječenje kokica nesilica namijenjenih proizvodnji konzumnih jaja tako da nije poznat niti rok tijekom kojeg se jaja ne smiju koristiti za prehranu ljudi. Temeljem simptoma koje ste opisali očito je kako je veterinar posumnjao na singamozu (parazitarnu invaziju kokica), no kako se stanje nije popravilo po primjeni lijeka, zaključujem kako je moguće da se radi o infekciji dišnog sustava, vrlo vjerojatno mikoplazmozi (infekciji mikroorganizmima roda Mikoplazma). U liječenju ove bolesti potrebno je koristiti vitamine (prvenstveno A, D, E, C) tijekom sedam dana, a moguće ih je dodati u vodu za piće. Pored toga, u liječenju su neophodni antibiotici, te je antibiotik izbora u ovom slučaju Enrofloxacin, dok trgovački naziv ovisi o proizvođaču. Liječenje antibiotikom traje sedam dana, a način liječenja opisan je u uputstvu za upotrebu koje je uvijek potrebno pažljivo pročitati prije primjene lijeka.

dr.sc. Robert ZOBEL

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako riješiti problem orahove muhe?
Sljedeći članakŠto može uzrokovati propadanje plodova jagode?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.