U našoj zemlji raste najmanje 11 vrsta roda Hypericum, kojem pripada i gospina trava Hypericum perforatum L.. Kako ne bi ubrali neku od sličnih biljaka koja nije ljekovita, pri branju obratite pozornost na nekoliko važnih obilježja po kojima se gospina trava može lako prepoznati.

Gospina trava ima izrazito dvobridastu stabljiku za razliku od većine ostalih sličnih biljaka koje imaju četverobridastu ili okruglu stabljiku. Pupovi i cvjetovi protrljani među prstima ostavljaju krvavo crvenu boju koja potječe od biljnog pigmenta hipericina. Pupovi i cvjetovi se koriste za pripremu ulja koje zahvaljujući hipericinu ima lijepu crvenu boju. Listovi po sebi imaju svojstvene uljne žlijezde koje izgledaju kao prozirne točkice. Posebno su uočljive ako se list okrene prema svjetlu. One daju dojam da je list izbušen ili perforiran, pa otuda i latinski naziv perforatum.

Priprema ulja gospine trave ili kantariona

Svježe ubrane pupove i cvjetove gospine trave ostaviti nekoliko sati ili jedan dan rasprostrte na bijelom papiru ili čistoj tkanini da malo povenu i da iz njih izađu sitni kukci. Zatim njima rahlo napuniti staklenku skoro do vrha i preliti ih kvalitetnim maslinovim uljem (može se koristi i bademovo ulje, ulje lješnjaka, hladno tiješteno suncokretovo ulje itd.). Staklenku zatvoriti i ostaviti 5-6 tjedana na suncu.

Povremeno promiješati ili protresti, važno je da su cvjetovi potopljeni u ulju. Nakon toga ulje procijediti i čuvati u tamnoj boci na hladnom mjestu. Najbolje ga je potrošiti u roku od godine dana. Ima široku primjenu, ali valja napomenuti da djeluje fototoksično, pa se pri njegovu korištenju izvana na koži ne preporuča dugotrajni boravak na suncu ili odlazak u solarije, te se koristi za mazanje nakon pretjeranog izlaganja suncu, a nikako za sunčanje.

Foto: pixabay.com

Prethodni članakPijetao bez glasa i liječenje
Sljedeći članakProblem kljucanja kokoši i spajanje jata
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.