U dvorištu uzgajam kokoši zbog jaja i mesa za vlastitu potrošnju. Pijetao i poneka kokoš izgubile su glas i nešto im se čuje u grlu. Pijevac pokušava kukurikati, ali nema glasa. Napominjem da je bilo kišno, a kokoši su stalno čeprkale po stajačoj vodi u dvorištu. Veterinar mi je preporučio DEHELMAN 10 %, u hranu. Ja sam prema uputstvu uz proizvod ponudila kokošima prah i u vodi. Na deklaraciji ne piše koliko dugo tretirati perad, ali nakon tri dana, ja ne vidim poboljšanje. Nakon tretmana mogu li koristiti jaja i kada?


Dehelman 10 % (Krka) koristi se u liječenju parazitarnih invazija peradi. Primjenjuje se u vodi za piće u količini od 0.2 grama po kilogramu tjelesne mase kokice. To znači da je za liječenje prosječne kokice teške oko 2 kilograma potrebno 0.4 grama Dehelmana dnevno. Za liječenje 10 kokica potrebno oko 5 grama praška, odnosno jedna ravno punjena čajna žličica lijeka koji se otopi u vodi za piće. Kako bi se osiguralo da će perad tu vodu i popiti pametno je kokice prije liječenja ižedniti tako da ih ostavimo bez vode tijekom noći. Ujutro im damo 1/3 dnevne količine vode u kojoj je otopljen lijek. Liječenje je jednokratno, što znači da traje jedan dan. Meso liječenih životinja nije za ljudsku prehranu tri dana po prestanku liječenja.

Liječenje pomoću vitamina

Lijek se ne smije koristiti za liječenje kokica nesilica namijenjenih proizvodnji konzumnih jaja tako da nije poznat niti rok tijekom kojeg se jaja ne smiju koristiti za prehranu ljudi. Temeljem simptoma koje ste opisali očito je kako je veterinar posumnjao na singamozu (parazitarnu invaziju kokica), no kako se stanje nije popravilo po primjeni lijeka, zaključujem kako je moguće da se radi o infekciji dišnog sustava, vrlo vjerojatno mikoplazmozi (infekciji mikroorganizmima roda Mikoplazma).

U liječenju ove bolesti potrebno je koristiti vitamine (prvenstveno A, D, E, C) tijekom sedam dana. Moguće ih je dodati u vodu za piće. Pored toga, u liječenju su neophodni antibiotici.Antibiotik izbora u ovom slučaju je Enrofloxacin, dok trgovački naziv ovisi o proizvođaču. Liječenje antibiotikom traje sedam dana, a način liječenja opisan je u uputstvu za upotrebu koje je uvijek potrebno pažljivo pročitati prije primjene lijeka.

Foto: pixnio.com

Prethodni članakKako popraviti “mrtvo tlo” za uzgoj povrća?
Sljedeći članakKako prepoznati gospinu travu?
dr. sc. Robert Zobel
Savjetnik za ruralni razvoj Sisačko-moslavačke županije. Ima 20 godina iskustva kao terenski veterinar, te dvije godine na mjestu savjetnika za reprodukciju goveda i ruralni razvoj RH. Specijalnost reprodukcija i menadžment goveda i govedarske proizvodnje. Rođen 03. veljače 1968. godine u Zagrebu. Na Veterinarskom fakultetu diplomirao 1993. godine i stekao zvanje doktora veterinarske medicine. RADNO ISKUSTVO: 1994. do 2001. Veterinarska stanica Kutina d.o.o., na mjestu upravitelja veterinarskih ambulanata Popovača i Velika Ludina, te kao terenski veterinar. 2001. do 2012. Veterinarskoj ambulanti VETMED d.o.o. na mjestu upravitelja i terenskog veterinara. 2012. do 2013. Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske na mjestu koordinatora službe za sterilitet i reprodukciju goveda. 2013. Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije na mjestu savjetnika za ruralni razvoj. EDUKACIJA: 1997. Državni stručni ispit čime je stekao zvanje veterinarskog inspektora. 1998. postaje vanjski suradnik na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. 2005. suradnik na projektu Monitoringa steriliteta goveda prof.dr. Darka Gereša s Klinike za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. 2008. imenovan stalnim sudskim vještakom za područje veterinarske medicine. 2010. postaje vanjski suradnik University of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Pomona, California u Americi. 2008. upisao poslijediplomski doktorski studij na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. 2011. obrana disertacije i stjecanje zvanje doktora znanosti biomedicine i zdravstva. ZNANSTVENI RADOVI: Kao prvi autor ili koautor pedeset osam znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim znanstvenim časopisima (pregled podataka i radova: Hrvatska znanstvena bibliografija; https://bib.irb.hr/pretrazivanje_jednostavno). Redoviti je dopisnik Gospodarskog lista, Mljekarskog lista i Agro glasa. Aktivno sudjelovanje na 17 međunarodnih znanstvenih kongresa, sudjelovanje u predkliničkim ispitivanjima nekoliko lijekova, i na tu temu objavljena tri znanstvena rada publicirana u CC časopisima. Održano trideset i pet stručnih predavanja za doktore veterinarske medicine i stočare na mjestu predavača u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Izraelu, te Mađarskoj.