Planiram aplicirati na mjeru za mlade (Mjera 10). Koja sorta bundeve ulazi u mjeru?

ODGOVOR

Temeljem pravilnika o provedbi izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja (NN 23/2021. od 05.03.2021.) dodjeljuje se potpora korisnicima koji doprinose ublažavanju nepovoljnih učinaka poljoprivrede na okoliš te potiču bioraznolikost i očuvanje genskih resursa značajnih za poljoprivredu kroz mjeru 10 koja obuhvaća 16 različitih podmjera. Pretpostavljam da korisnika interesira provedba jedne od mjera: 10.1.1. Obrada tla i sjetva na terenu s nagibom za oranične jednogodišnje kulture ili 10.1.6. Uspostava poljskih traka te za ostvarenje potpore za svaku od njih treba se pridržavati uvjeta koji su propisani Pravilnikom.

Biljna porodica Cucurbitaceae (tikvenjače) obuhvaća puno rodova. Najpoznatiji predstavnici su: rod Cucurbita (tikve, bundeve) i Cucumis (krastavci i dinje). U našem uzgojnom području za ljudsku prehranu tikve i bundeve većinom se uzgajaju kao ratarski usjev. Ostatak se većinom uzgaja kao različite tikvice koje pripadaju u povrće.

Najpoznatija i najraširenija sorta tikve uljanice (uljne tikve) je: gleisdorfer olkürbis. Od hibrida na našem tržištu možemo pronaći sljedeće hibride: GL rustikal, gl inka, gl venus i gl atomic. U posljednje vrijeme sve više se širi uzgoj butternut, hokaido tikvi i zucchini tikvica (bianca di trieste, diamant, gold rush, verde di milano itd.). Prilikom prijave na mjere ruralnog razvoja potrebno je izračunati ekonomsku veličinu gospodarstva koja predstavlja zbroj svih vrijednosti proizvodnje. Ekonomska vrijednost proizvodnje poljoprivrednog gospodarstva može se provjeriti unosom svih proizvodnih resursa gospodarstva u EVPG kalkulator.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako oporaviti uništeni krumpir?
Sljedeći članakKako zaštiti bolesnu penjačicu?
Avatar
Diplomirani inženjer agronomije (ratarstva), viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Podružnica Međimurske županije iz područja ratarstva. Rođena 07.08.1967. godine u Prelogu. Diplomirala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine. Radila u „Sjemenarstvu“ tvrtke Podravka, poljoprivrednim ljekarnama Veterinarske stanice Čakovec, a 01.12.2004. počinje s radom u Savjetodavnoj službi (HZPSS). Kao vanjski suradnik Pučkog otvorenog učilišta Čakovec pri obrazovanju odraslih za zanimanje ratar gdje predaje predmete iz ratarske proizvodnje. Član je više Udruga vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju. Certificirani sudac na koji aktivno sudi na natjecanjima orača. Sudjelovala u organizaciji 59. Svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Kao koautor ili autor stručnih radova sudjelovala godinama na Kongresu oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva.