Sin je 13.1.2021. otvorio prvi puta OPG, a nikada nije bio član mog OPG-a, ima 25 godina. Zanimaju me aktualne mjere za mlade, do kad se prijaviti i kome se obratiti?

ODGOVOR

Natječaj za mlade poljoprivrednike (Mjera 6.1) najavljen je za otvaranje u prvom kvartalu ove godine. To je natječaj u kojem je moguće ostvariti iznos potpore do maksimalno 50.000 EUR-a. Kad se natječaj otvori, bit će objavljen na web stranici www.ruralnirazvoj.hr zajedno sa svim pripadajućim obrascima i prilozima. Jedan od uvjeta za prijavu je ekonomska veličina OPG-a koja mora biti od 8.000-49.000 EUR-a. Prijava na natječaj obavlja se putem AGRONET sustava u kojem je za prijavu potrebno otvoriti modul ruralnog razvoja. Kako bi dobili informaciju o vašoj ekonomskoj veličini kao i pomoć kod otvaranja modula ruralnog razvoja, obratiti se možete najbližim djelatnicima Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba). Prijavu na natječaj možete obaviti samostalno ako imate potrebna znanja za popunjavanje dokumentacije i pisanje poslovnog plana, ili se za pomoć možete obratiti privatnim konzultantima, ili regionalnim razvojnim agencijama.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKoje su dopuštene travne smjese?
Sljedeći članakMjere ruralnog razvoja i uzgoj gljiva
Maja Čičko, mag.ing.agr.
Maja Čičko završila je preddiplomski studij naftnog rudarstva koji je nadogradila diplomskim studijem Ekološke poljoprivrede i agroturizma. Radila je u Ministarstvu poljoprivrede, a u LAG-u je zaposlena kao voditeljica od 2016. godine i u tom razdoblju dodatno se obrazovala u segmentu pripreme i provedbe EU projekata te javne nabave, a osposobljena je i kao računalni operater. Radi na pripremi i provedbi EU projekata gdje je voditeljica na projektu Job College SAVA, kao i na Projektu Mjere 19 financirane iz Programa ruralnog razvoja. Osmišljava, piše i prijavljuje projekte od važnosti za ruralni razvoj, ne samo za vlastitu organizaciju, već i za organizacije s područja LAG-a kojima je potrebna tehnička i savjetodavna pomoć prilikom realizacije projekata. Unutar projekata edukacija financiranih iz nacionalnih sredstava, provodila je brojne radionice i predavanja koja su mahom bila orijentirana na razvoj ruralnog područja putem poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma kao i revitalizaciju ruralnog prostora na način da se aktiviraju mlade osobe koje bi naslijedile staračke OPG-ove (pomlađivanje OPG-a). U LAG-u je izradila lokalne razvojne strategije na temelju koje LAG provodi vlastite natječaje pri čemu je provodila brojna detaljna istraživanja i participativne sastanke. Unutar provedbe Mjere 19 radila je kao evaluator Projekata. Prije zaposlenja u LAG-u nekolicinu godina samostalno je pisala i vodila blog, a radila je i kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji.