Sin je 13.1.2021. otvorio prvi puta OPG, a nikada nije bio član mog OPG-a, ima 25 godina. Zanimaju me aktualne mjere za mlade, do kad se prijaviti i kome se obratiti?

ODGOVOR

Natječaj za mlade poljoprivrednike (Mjera 6.1) najavljen je za otvaranje u prvom kvartalu ove godine. To je natječaj u kojem je moguće ostvariti iznos potpore do maksimalno 50.000 EUR-a. Kad se natječaj otvori, bit će objavljen na web stranici www.ruralnirazvoj.hr zajedno sa svim pripadajućim obrascima i prilozima. Jedan od uvjeta za prijavu je ekonomska veličina OPG-a koja mora biti od 8.000-49.000 EUR-a. Prijava na natječaj obavlja se putem AGRONET sustava u kojem je za prijavu potrebno otvoriti modul ruralnog razvoja. Kako bi dobili informaciju o vašoj ekonomskoj veličini kao i pomoć kod otvaranja modula ruralnog razvoja, obratiti se možete najbližim djelatnicima Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba). Prijavu na natječaj možete obaviti samostalno ako imate potrebna znanja za popunjavanje dokumentacije i pisanje poslovnog plana, ili se za pomoć možete obratiti privatnim konzultantima, ili regionalnim razvojnim agencijama.

Prethodni članakKoje su dopuštene travne smjese?
Sljedeći članakMjere ruralnog razvoja i uzgoj gljiva
Maja Čičko, mag.ing.agr.
Maja Čičko završila je preddiplomski studij naftnog rudarstva koji je nadogradila diplomskim studijem Ekološke poljoprivrede i agroturizma. Radila je u Ministarstvu poljoprivrede, a u LAG-u je zaposlena kao voditeljica od 2016. godine i u tom razdoblju dodatno se obrazovala u segmentu pripreme i provedbe EU projekata te javne nabave, a osposobljena je i kao računalni operater. Radi na pripremi i provedbi EU projekata gdje je voditeljica na projektu Job College SAVA, kao i na Projektu Mjere 19 financirane iz Programa ruralnog razvoja. Osmišljava, piše i prijavljuje projekte od važnosti za ruralni razvoj, ne samo za vlastitu organizaciju, već i za organizacije s područja LAG-a kojima je potrebna tehnička i savjetodavna pomoć prilikom realizacije projekata. Unutar projekata edukacija financiranih iz nacionalnih sredstava, provodila je brojne radionice i predavanja koja su mahom bila orijentirana na razvoj ruralnog područja putem poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma kao i revitalizaciju ruralnog prostora na način da se aktiviraju mlade osobe koje bi naslijedile staračke OPG-ove (pomlađivanje OPG-a). U LAG-u je izradila lokalne razvojne strategije na temelju koje LAG provodi vlastite natječaje pri čemu je provodila brojna detaljna istraživanja i participativne sastanke. Unutar provedbe Mjere 19 radila je kao evaluator Projekata. Prije zaposlenja u LAG-u nekolicinu godina samostalno je pisala i vodila blog, a radila je i kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji.