Susjedov pas je ušao u naše dvorište i zaklao 2 purana, 2 pure i 5 gusaka. Osim nas sve je vidjela i susjeda. Pozvali smo policiju koja je sačinila zapisnik. Kakve su kazne za nesavjesne vlasnike pasa? Tko je dužan zbrinjavati pse lutalice?
Policija je sastavila zapisnik o događaju, a vašem susjedu je uručila Obavezni prekršajni nalog. S obzirom na to da nemam uvid u taj prekršajni nalog mogu samo općenito odgovoriti da je susjedu vjerojatno određena novčana kazna koju treba platiti u određenom roku. Vi možete od susjeda tražiti naknadu štete putem suda u postupku u kojem će sud saslušati vas i vašu susjedu koja je bila očevidac događaja, susjeda čiji je pas i po potrebi policijskog službenika koji je bio na licu mjesta i koji je sastavio zapisnik. Ako će biti potrebno, sud može odrediti da gospodarski vještak utvrdi visinu štete (vrijednost peradi koja je zaklana). Troškovi tog postupka će vjerojatno biti viši od štete koja vam je počinjena pa trebate procijeniti da li vam se isplati pokretati postupak u sudu. Možda se sa susjedom možete nagoditi bez sudskog postupka.O psima lutalicama brigu bi trebale voditi jedinice lokalne samouprave (Upravni odjel za komunalno gospodarstvo grada). Prijavu možete podnijeti komunalnom redaru. Nadležni su i veterinarski inspektori odnosno inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Pse bi trebale zbrinjavati veterinarske stanice.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPlaćanje poreza na darovni ugovor
Sljedeći članakNewsletter 18/2016
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.