Kuću smo naslijedili nas trojica braće, te me zanima koja je mogućnost prodaje moga dijela, ako ostala dvojica neće prodati svoj dio. Koliko svaki od nas ima pravo na eventualne izmjene i preinake na kući.
Kuća koju ste naslijedili je suvlasništvo vas i vaše braće svakog u 1/3 idealnog dijela nekretnine. Ukoliko je to doista tako, ništa vas s pravne strane ne sprječava da prodate svoju trećinu idealnog suvlasničkog dijela, te za to nije potreban pristanak braće. Vi i vaša braća imate zakonsko pravo živjeti u kući s obzirom da je kuća vlasništvo svakog od vas u 1/3 idealnog dijela. Vezano uz pitanje o izmjenama i preinakama u kući važno je napomenuti da iste, ukoliko se radi o većim promjenama, popravcima, nadogradnjama i sl., smijete učiniti samo uz suglasnost braće. Kada se radi o manjim popravcima dovoljna će biti suglasnost samo jednog od braće (s obzirom da se tada radi o poslu redovite uprave za što je dovoljan pristanak suvlasnika koji drži više od polovine suvlasničkog dijela). Ukoliko braća ne žele pristati na vaše zahtjeve za dogradnjom u kući, odnosno ne možete naći kupca koji bi kupio samo 1/3 idealnog dijela kuće, uvijek možete provesti etažiranje predmetne nekretnine. Ukoliko drugi suvlasnici ne žele provesti postupak etažiranja niti potpisati diobeni ugovor, možete insistirati na razvrgnuću suvlasničke zajednice.

N. T.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSpašavaju stare sorte voćaka po cijeloj Hrvatskoj
Sljedeći članakZakonska prava više djece na dio kuće
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.