Susjed ima uzgajalište konja i vijetnamskih svinja uz samu među i u neposrednoj blizini kuća. Životinje borave u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Cijele godine susjed ne čisti otvoreni prostor, izmet se miješa sa zemljom i stvara smrad. Noću životinje stvaraju buku, pa ne možemo spavati. Inspekcije su nas uputile na općinu, a općina se izgovara na inspekciju. Uzgajalište je registrirano kao OPG. Kome da se obratimo?
Rješavanje ovog problema u nadležnosti je i općine i inspekcija. Općina može putem svog komunalnog redara tražiti vlasnika OPG-a da životinje drži u skladu s propisima. Nadležne su sljedeće inspekcije: Stočarska inspekcija, Poljoprivredna inspekcija i Veterinarska inspekcija (pri Ministarstvu poljoprivrede), Sanitarna inspekcija (pri Ministarstvu zdravlja). Stočarska inspekcija provodi odredbe Zakona o stočarstvu i Zakona o zaštiti životinja (odredbe oba ova zakona su vjerojatno povrijeđene neadekvatnim držanjem životinja), nadzor provodi načelnik odjela i devet inspektora. Za Vaše područje inspektor se nalazi u Varaždinu. Poljoprivredna inspekcija bi trebala voditi brigu o zaštiti zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Za vaše područje nadležan je odjel područne jedinice Varaždin. Sanitarna inspekcija se za vaše područje nalazi u Koprivnici. Ako inspekcije ne reagiraju na usmene zamolbe, svakako im uputite prijavu u pisanom obliku, pošaljite je poštom preporučeno s povratnicom, tako da imate potvrdu da ste prijavu poslali, isto vrijedi i za službe u općini.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPtičja gripa utvrđena kod domaće peradi
Sljedeći članakVlasništvo dosjelošću
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.