Zanima me mogu li se kao privatna osoba javiti za bespovratna sredstva na projekte EU ili kod našeg Ministarstva poljoprivrede? Naime, nezaposlena sam invalidna osoba i imam nešto malo zemlje, tj. oranica, vinograda, livada, te šume. Moje prvotno razmišljanje je bilo da zasadim aroniju, pa zatim buče za bučino ulje. Jednostavno sam neiskusan u svemu ovome i ne znam odakle da krenem? Pretpostavljam prvo bi trebao napraviti procjenu isplativosti sadnje aronije ili buče?
Što se tiče pitanja u vezi prijave za korištenje sredstava EU morate biti registrirani kao gospodarski subjekt. Naime, svaki natječaj je fokusiran na određenu ciljanu skupinu. Najčešće su skupine definirane po vrstama pravnih subjekata (npr. poduzeća, obrti, tijela javne uprave), veličini (npr. poduzeća i obrti s manje od 10 zaposlenih), ali također mogu biti definirani i geografski (npr. natječaj može biti namijenjen samo poduzetnicima koji djeluju na područjima posebne državne skrbi). Također postoje, npr. u gradu Zagrebu, natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava potpore na udruge s invaliditetom. Poticaji Ministarstva poljoprivrede, to mogu biti državne potpore u poljoprivredi. Državne potpore u poljoprivrednom sektoru su potpore dodijeljene za djelatnosti vezane uz proizvodnju, preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda. Za detaljnije informacije u vezi prijave na natječaje za dodjelu potpora u poljoprivredi na raspolaganju vam je kao nadležno tijelo Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, gdje imate natječaje u sklopu IPARD programa Europske unije. Više o tome na www.apprrr.hr.

Alan VAJDA, mag.iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZašto formirani plodovi kod višnje žute i otpadaju?
Sljedeći članakKad supruga može u mirovinu?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.