Imam pitanje u vezi zbrinjavanja otpada životinjskog porijetla. Naime, susjed ima klaonicu, te jednom tjedno (nekada i više), a zimi svakodnevno spaljuje nusproizvode iz klaonice (kosti najviše), i miris dima koji se širi okolicom je nepodnošljiv. Pokušali smo na lijep način razgovorom, kada to nije upalilo, zvali smo komunalnog redara koji je izašao na teren i ništa se nije dogodilo. Moje je pitanje da li se i kako može to spriječiti?
Temeljem vašeg upita u svezi zbrinjavanja otpada životinjskog porijetla, upućujemo vas na odredbu članaka 137. Zakona o veterinarstvu (Narodne novine, br. 82/13. i 148/13.), gdje je između ostalog propisano da inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o veterinarstvu i propisa donesenih na temelju istog kao i propisa EU iz područja veterinarstva, provode veterinarski inspektori, odnosno granični veterinarski inspektori. Obzirom da se temeljem Zakona o veterinarstvu provodi veterinarsko-zdravstveni nadzor nad objektima, opremom, uvjetima i načinom rada veterinarskih organizacija, veterinarske prakse i veterinarske službe u obavljanju zdravstvene zaštite životinja, kao i nad svim drugim objektima, sredstvima, predmetima i opremom, koji mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti životinja ili na drugi način ugrožavati njihovo zdravlje i zdravlje ljudi, sugeriramo da se pismenim obratite Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u čijem je sastavu veterinarska inspekcija koja djeluje putem ureda na cijelom teritoriju Republike Hrvatske (http:// veterinarstvo.hr/default.aspx?id=152). Imajući u vidu da ste navedeni problem pokušali riješiti na lokalnoj razini putem komunalnog redara, bio bi dobro da konzultirate Odluku o komunalnom redu na vašem području koja bi trebala sadržavati odredbu u svezi zbrinjavanja otpada životinjskog podrijetla, odnosno da zatražite od nadležne službe komunalnog redarstva zapisnik o provedenom nadzoru, odnosno što su od mjera do sada poduzeli, te da li išta namjeravaju poduzeti i u kojem roku.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakKako spriječiti napad kukuruznih zlatica na kukuruzu šećercu?
Sljedeći članakKreće Školska shema
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.