Imam problem s legalizacijom gospodarskih objekata zbog tubinga 90 cm duljine. Na balkonu je u ravnini stupa koji drži cijeli balkon, a taj tubing drži cijeli krov kukuružnjaka. Rekli su da ga stavim na dvorište, zbog bolje prohodnosti. Kuća ima građevinsku dozvolu, a sad bi se ponovno cijela kuća trebala mjeriti i raditi drugi projekt i naravno sve opet platiti. Što mi je činiti u procesu legalizacije kukuružnjaka, jer jednostavno smatram da mora postojati drugo rješenje osim rušenja?
Legalizacija bespravno sagrađenih zgrada provodi se temeljem zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine broj 86/12. i 143/13.) koje je bilo potrebno predati do zaključno 30. lipnja 2013. godine. Važno je napomenuti da je zgrada navedenog Zakona svaka građevina koja služi smještaju ljudi, biljaka, životinja i stvari, što znači da se zgradom smatra i obiteljska kuća i garaža, i farma, spremište za alat, višestambena zgrada za stanovanje i hotel itd. Legalizirati se mogu nove građevine i rekonstrukcije postojećih, ako su vidljive na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske od 21. lipnja 2011., dok je za one građevine koje su bespravno sagrađene ili rekonstruirane nakon toga datuma potrebno obratiti lokalnom upravnom tijelu nadležnom za izdavanje dozvola za gradnju, radi provjere mogućnosti reguliranja statusa građevine prema Zakonu o gradnji. Obzirom da iz vašeg pitanja ne možemo utvrditi o kojoj se konkretnoj vrsti gospodarskog objekta radi, te da li ste i na koji način podnijeli zahtjev za legalizaciju, predlažemo vam da se žurno obratite vašem nadležnom tijelu u županiji i gradu koje provodi navedeni postupak, odnosno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kako biste mogli nadopuniti navedeni zahtjev, odnosno riješiti sve nedoumice glede potrebne dokumentacije, i u svezi eventualno potrebnih radova, radi kako ste naveli, pomicanja tubinga u dvorište radi nesmetanog prolaza prometa. Međutim, ako vam zahtjev bude i odbijen, moći ćete u zakonskom roku podnijeti žalbu na rješenje Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Dodatno vas upućujemo na web link resornog ministarstva pod nazivom E-dozvola, gdje imate na raspolaganju popis nadležnih tijela i potrebne formulare u svezi postupka legalizacije. https://dozvola.mgipu.hr/web/edozvole/naslovnica;jsessionid=83E20099A6C162A1BEFEFE064767933B

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakVaraždinsko zelje i Slavonski kulen dobili EU zaštitu naziva
Sljedeći članakSabor izglasao Zakon o zaštiti životinja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.