Moja je kuća katastarski i gruntovno na čestici na kojoj se nalaze i još neki drugi objekti drugih vlasnika. Imam li kakvo pravo na metar dva prostora oko kuće ili sam samo vlasnik zemljišta na kojem je kuća?
Ako su kuće građene s građevinskom dozvolom, tada je zemljište koje pripada kući utvrđeno. Najvjerojatnije je riječ o objektima koji su građeni bez dozvole. Ne znam jeste li kuću gradili ili ste je
kupili. Ako ste je kupili, tada ste najvjerojatnije s njom stekli i pravo korištenja određenim dijelom zemljišta. U slučaju da na jednoj čestici ima više suvlasnika i više zgrada, potrebno je provesti parcelaciju i diobenim ugovorom utvrditi što komu pripada. Pripasti vam može samo ono što ste
kupili i što je imala osoba od koje ste to kupili. Nažalost, trebalo bi mi više podataka da vam točno i precizno odgovorim.

Prethodni članakKako se spriječava i kažnjava nasilje u obitelji?
Sljedeći članakKako spriječiti crvljivost dunje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.