Otac je umro, a s majkom i bratom ne kontaktiram već duže vrijeme. Postoji davno napisana oporuka, dok još nije bilo javnih bilježnika. Pretpostavljam da ona više ne vrijedi. Kako mogu saznati kada je ostavinska rasprava? Tko će me obavijestiti? Što će se dogoditi ako se ne pojavim? U fazi preseljenja sam. Brat je poručio da se ostavinska rasprava mene ne tiče, bez obzira na to što smo u onoj staroj oporuci nasljednici svi jednako.
Oporuka, pod uvjetom da ju je vaš otac sastavio bez prisile, prijetnje i pri zdravom razumu, vrijedi dok ju oporučitelj sam ne stavi izvan snage (uništenje, zamjena novom, raspolaganja suprotna oporuci za života). Kod smrti vašeg oca u matičnom se uredu navodi tko su mu nasljednici (vaša majka, brat i vi), te će vas javni bilježnik pozvati pismeno na ostavinsku raspravu. Možete se i kod ostavinskog suda raspitati pod kojim brojem predmeta i kod koga se vodi ostavina iza vašeg oca. To što vam brat poručuje, slobodno zaboravite. Naravno, ako ste nam točno prezentirali situaciju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNovi mljekomat u Zaprešiću
Sljedeći članakPrihrana okopavina
Domagoj Zlatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.